Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041/4341055
MAIL: rakova@rakova.sk

Vyberte váš jazyk

stiahnuť 2

pdfFormulár - hlásenie frekvencie zvozu komunálneho odpadu

Nový systém platby za komunálny odpad
Od 1.1.2024 sa v našej obci zavádza nevážený množstvový zber odpadov. Hlavnou myšlienkou je zníženie objemu zmesového odpadu a spravodlivejšie nastavenie poplatku za komunálne odpady.
Základná zmena: V roku 2023 platil každý občan Rakovej (poplatník) paušálny poplatok za komunálny odpad vo výške 30,00 €. V rámci tohto poplatku mal možnosť za rok vyviesť neobmedzený počet smetných nádob v každom termíne zvozu.


Od roku 2024 zaplatí občan (poplatník) poplatok vo výške 27,98 €, v čom má zaplatený vývoz 440 litrov objemu smetných nádob. (napr. ak má nádobu o objeme 110 l, môže si túto dať vyviesť 4 krát za rok)
RIF čip: Je umiestnený na smetnej nádobe a slúži na zaznamenávanie počtu vývozov. Od 01.01.2024 sa nádoby, ktoré nebudú označené čipom nebudú vyvážať. O začipovanie novej – zakúpenej nádoby je potrebné požiadať na obecnom úrade.
VÝPOČET POPLATKU:
Minimálny počet vývozov na 1 osobu je 4 vývozy s minimálnym objemov nádoby 110 l za rok.
Každý vývoz nad rámec bude doúčtovaný. Týmto chceme upozorniť najmä starších občanov, ktorí žijú sami, aby si boli vedomí, že v rámci poplatku majú uhradené 4 vývozy za rok. Nedávajte si preto vysypávať poloprázdne nádoby.
Minimálnu sumu poplatku zaplatí každý poplatník. Ak poplatník vie, že mu počet vývozov nebude postačovať, môže si vývozy predplatiť na celý rok tak, že do 31.1. daného roka podá prihlášku na odvoz komunálneho odpadu, ktorú odovzdá alebo zašle na obecný úrad. Ak si poplatník nenahlási údaje, správca vypočíta poplatok podľa určeného minima a prípadné vývozy nad rámec vyúčtuje dodatočným rozhodnutím.
Čierne skládky: Určením minimálneho počtu vývozov pre jednotlivé domácnosti chceme predísť vzniku čiernych skládok, pretože náklady na odstraňovanie čiernych skládok sa započítavajú pri výpočte poplatku a ich odstraňovanie zaplatíme všetci. Keby ste mali vedomosť, že niekto úmyselne takúto čiernu skládku vytvára, nahláste túto skutočnosť na obecnom úrade a bude riešený a potrestaný v riadnom priestupkovom konaní.
Príležitostne väčšie množstvo zmesového komunálneho odpadu: V prípade, ak poplatníkovi nepostačuje zberná nádoba, pri príležitostnom väčšom množstve odpadu môže tento odpad doviezť vo vlastnom vreci na zberný dvor. Poplatok za odovzdaný objem zmesového komunálneho odpadu zaplatí priamo na zbernom dvore. Ďalšou možnosťou je, že si poplatník zakúpi na obecnom úrade 120 l čierne vrece označené logom obce. Zmesový komunálny odpad navyše do neho uloží a pri zbere ho vyloží k najbližšej zbernej nádobe. Cena vreca je 7,00 € a zahŕňa náklady na jeho odvoz a uloženie odpadu na skládku.
Úľavy:
- Zníženie 50 % výšky poplatku, a skrátenie počtu vývozov o 50% (t.j. o 2 vývozy) pre fyzickú osobu, ktorá sa zdržiava 90 dní a viac mimo územia obce, jedná sa napríklad o študentov, pracujúcich na turnusy a pod. Ak si poplatník skráti počet vývozov uplatnením úľavy, ďalšie vývozy nebudú môcť byť realizované.
- Zníženie o 100 % výšky poplatku, a skrátenie počtu vývozov o 100 % ( t.j. 4 vývozy) pre fyzickú osobu, ktorá sa v určenom období dlhodobo zdržiava mimo trvalého pobytu.
- Odpustenie 50 % výšky poplatku (pričom počet vývozov zostane zachovaný) pre osobu, ktorá sa v obci zdržiava, ale je občanom ŤZP alebo v hmotnej núdzi.
Pre uplatnenie úľavy je potrebné predloženie hodnoverných dokladov.
Vrecia na separovaný odpad:
Od roku 2024 sú priesvitné vrecia označené číslom Vašej nehnuteľnosti a sú určené na zber plastových obalov, tetrapackov, plechoviek.... Vrece pripravte na zber v deň zvozu do 6:30 hod. nezaviazané. Ak vrece zaviažete, bude vyvezené, ale už Vám ho nevrátia.
Upozorňujeme Vás, aby ste do nich neukladali odpad, ktorý tam nepatrí. Vrece bude kontrolované priamo pri výsype a bude vám vrátené na ďalšie použitie. Pokiaľ obsah vo vreci bude odpad, ktorý tam nepatrí alebo bude nadmerne znečistený, nebude Vám vrece vysypané. Ak by sa Vám vrece poškodilo alebo ste si ho ešte nestihli vyzdvihnúť, môžete použiť aj vlastné priehľadné vrece, ale musíte ho označiť číslom nehnuteľnosti (fixou, nálepkou...). Pre sklo naďalej používajte jutové vrecia. Papier a textil odovzdávajte vo vlastných vreciach alebo krabiciach (prípadne ak Vám zostali čierne vrecia z minulého obdobia).
Ďalej dávame do pozornosti zmeny v Kalendári zvozu komunálneho odpadu na rok 2024: doplnenie zberu šatstva a textilu spolu so zberom papiera (oddelené vo vreciach), zber olejov v samostatných uzatvorených PET fľašiach spolu so zberom skla (v jutovom vreci) a doplnenie piateho dňa zvozu komunálneho odpadu (Rybníky, Strýkova, ...).
Telefonický kontakt na zvozové vozidlo v deň zberu: 0918 459 113

 

zskasociaciatespolommspalarik

euresmojekysuceocrzemanikovazs palarikazs milana mravca