Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041/4341055
MAIL: rakova@rakova.sk

Vyberte váš jazyk

i 7625406

RAKOVÁ. Počas posledných rokov sa obec Raková zamerala aj na realizáciu viacerých projektov na zlepšenie klímy, životného prostredia a energetickú úsporu. Súťaž o najlepšiu samosprávu v oblasti využívania inovatívnych smart technológií každoročne organizuje aj Združenie miest a obcí Slovenska. Raz ročne sa tak inteligentné projekty dostanú aj do povedomia širokej verejnosti.
Do tohtoročnej súťaže nominovalo regionálne združenie miest a obcí Kysúc práve obec Raková. Tá sa dostala do finálneho výberu a následne získala titul najlepšia obec na Slovensku vo využívaní inteligentných technológií a inovácií za rok 2024.

Pre svoj rozvoj využíva moderné riešenia v oblasti úspory pri produkcii skleníkových plynov. Pre zníženie energetickej náročnosti obecných budov, materskej aj základnej školy, investovala fotovoltických článkov využívajúcich slnečnú energiu s napojením na úložné systémy elektriny. Vykurovanie rieši nízkoenergetickými tepelnými čerpadlami. Ročne tak v obecnom rozpočte dokážu ušetriť viac ako 30 tisíc eur.
„Je to významná úspora elektriny aj zemného plynu. Tieto peniaze môžeme potom použiť na opravy ciest, chodníkov, detských ihrísk, teda skrášlenia obce. Má to však aj ďalší efekt. Treba si uvedomiť, že nielen výfukové plyny, ale aj vykurovanie rodinných domov aj verejných budov spôsobuje zvyšovanie splodín CO2 a tým otepľovanie krajiny. Šetrením energií zároveň šetríme aj životné prostredie,“ informoval starosta Rakovej Anton Heglas, ktorý sa aj súkromne venuje využívaniu obnoviteľných zdrojov energie.
Doplnil, že prvotné investície do technických riešení sa postupne vracajú v úsporách za elektrinu a plyn.
Súčasný stav technologického pokroku ponúka rozsiahle možnosti pre rozvoj infraštruktúry. Takmer pred desiatimi rokmi začali v obci svietiť stovky úsporných LED svietidiel, využívajú aj rôzne elektronické informačné a komunikačné systémy. V minulom roku sa pustili do výmeny autobusových zastávok. Tie sú vybavené informačným LED displejom o pravidelných odchodoch spojov aj nabíjačkou na mobilné telefóny.
Modernizáciou infraštruktúry, ale aj ďalších oblastí bude obec pokračovať aj naďalej. Na rade je pripravovaná kompletná rekonštrukcia kultúrneho domu.
„Zateplenie, klimatizácia či toaleta pre imobilných. Vyšším počtov panelov chceme posilniť fotovoltickú elektráreň až na výkon 50 kilowattov. Pri tomto výkone už môžeme namontovať aj nabíjačku na elektroautá,“ dodal starosta Anton Heglas.
Vyhodnotenie súťaže a jej slávnostné vyhlásenie sa konalo počas snemu Združenia miest a obci Slovenska 28. mája v Bratislavskej Inchebe. Súčasťou ocenenia bola aj finančná čiastka tisíc eur, ktorá bude po rozhodnutí obecného zastupiteľstva použitá na ďalší rozvoj dediny.

Text: Pavol Stolárik

20230831 100000

Moderné tepelné čerpadlo vzduch – voda nahradilo starý kotol na uhlie v Materskej škole Raková u Gala

20230909 132127

Nové autobusové čakárne majú prekrytie aj z prednej strany. Tým sa zvyšuje pohodlie cestujúcich počas dažďa. Informačný systém zobrazuje časy odchodov autobusov

20231030 114652

V každej novej autobusovej čakárni je umiestnená bezdrôtová ako aj drôtová nabíjačka mobilných telefónov a tabletov

20231116 100343

Elektrická energia vyrobená počas dňa z fotovoltických panelov je ukladaná do batériových úložísk. V noci je použitá na napájanie verejného osvetlenia

IMG 7692

20231116 100642

 

 

20231130 143722

20240207 145043

Staré plynové kotly v budovách vo vlastníctve obce nahradili moderné plynové tepelné čerpadlá

20240506 093355

Vykurovanie, chladenie a vetranie školskej jedálne zabezpečuje nová klimatizačná jednotka s tepelným čerpadlom

stiahnuť

Obec Raková sa zapojila do Dátového centra miest a obcí - DCOM. Vďaka tomuto prepojeniu môžu občania s obcou komunikovať elektronicky. Využívať elektronické služby môžete začať TU

 

stiahnuť 1

Od 1.1.2024 je zvoz komunálneho odpadu monitorovaný prostredníctvom elektronického systému ESONA. Už prvé výsledky ukázali zníženie produkcie tuhého komunálneho odpadu, ktorý skončil na skládke. Práve naopak, zvýšilo sa množstvo vytriedeného separovaného odpadu. 

 

stiahnuť 2

Všetky odberné miesta elektrickej energie a zemného plynu vo vlastníctve obce sú monitorované informačným systémom ENEX. Vďaka tomuto systému má obec prehľad o spotrebe energií.

 

 

 

 

zskasociaciatespolommspalarik

euresmojekysuceocrzemanikovazs palarikazs milana mravca