Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041/4341055
MAIL: rakova@rakova.sk

Vyberte váš jazyk

image mnozstvovyzber 1536x1379

Vážení občania. Každoročné zvyšovanie nákladov na zber a likvidáciu komunálneho odpadu nás donútilo hľadať možnosti ako poplatok pre občanov a podnikateľov nezvyšovať a ak áno, tak len minimálne. Ak v roku 2021 boli náklady na uloženie odpadu v obci 99 834 eur, v roku 2022 už 128 620 eur, tak tento rok sa predpokladajú až vo výške 168 950 eur. Toto zvýšenie je spôsobené hlavne zavedením poplatku za uloženie odpadu, čo je vlastne poplatok štátu za to, že občania svoj odpad netriedia a ten skončí na skládke odpadu.

Taktiež od tohto roku bol zvýšený poplatok za skládkovanie, ktorý sa platí prevádzkovateľovi skládky.
V súčasnej dobe je v našej obci zavedený paušálny poplatok za zvoz a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu. Znamená to, že celkové náklady na jeho zvoz a likvidáciu sa rozpočítajú na všetkých občanov a podnikateľov, ktorí majú v obci prevádzku alebo výrobu. Tento poplatok je solidárny, ale až tak nemotivuje občanov nevytvárať nadmerne odpad a ani ho ďalej triediť. Na Slovensku bola za rok 2022 priemerná miera vytriedenia komunálneho odpadu na úrovni 46,49 %. V rámci okresu 50,53 %, v našej obci len 34,91 % !!! A toto musíme spoločne zmeniť.

Viac separovaného odpadu znamená menej zmesového komunálneho odpadu. Za zber a zneškodnenie triedených zložiek komunálnych odpadov platia ich výrobcovia prostredníctvom tzv. rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Inak povedané, čím lepšie vytriedime odpad, tým menej bude zmesového odpadu, za ktorého zber a zneškodnenie na skládke platí obec a tým nižšie môžu byť poplatky za odpad.
Stretávame sa s názormi občanov, že: „keď už došlo k navýšeniu poplatku za komunálny odpad, tak do smetnej nádoby budem dávať úplne všetko“. A tak nachádzame v nádobách pokosenú trávu, ktorá patrí do kompostéra, sklenené fľaše, dokonca aj tehly a kamene. Takýmto konaním sa neúmerne navyšuje objem komunálneho odpadu a nám spoločne stúpajú náklady na jeho likvidáciu. Riešením ako znížiť náklady za komunálny odpad, ktoré využívajú viaceré krajiny Európy a zavádzajú ho aj okolité obce, je poplatok podľa množstva vyprodukovaného odpadu. Od roku 2024 bude zavedený už aj v našej obci.
Počas mesiaca august 2023 prídu poverení pracovníci úradu k vám domov umiestniť elektronický čip na smetnú nádobu. Čip je majetkom obce a počas manipulácie so smetnou nádobou treba byť opatrný aby sa nepoškodil alebo nezničil. V ktorý deň a v ktorej časti obce sa budú pracovníci pohybovať oznámime vopred prostredníctvom miestneho rozhlasu a mobilnej aplikácie. Prosíme, aby ste v tento deň smetnú nádobu umiestnili na verejne prístupnom mieste. Počet smetných nádob na domácnosť , ktoré budú označené elektronickými čipmi nie je obmedzený. Pokiaľ je v dome viacero poplatníkov ( nájomníkov) označte si svojim menom smetnú nádobu, ktorú bude vaša domácnosť používať.
Od 1. septembra 2023 budú vyprázdňované len smetné nádoby opatrené elektronickým čipom. Umiestnenie smetnej nádoby na verejne prístupnom mieste mimo dní zvozu je podľa Všeobecne záväzného nariadenia o odpadoch zakázané, ale zatiaľ tolerované. V týchto prípadoch bude smetná nádoba vyprázdnená každý zvozový deň. Pokiaľ má vlastník smetnej nádoby túto nádobu verejne prístupnú a v deň zvozu nemá záujem o jej vyprázdnenie, musí ju označiť štítkom: „Prosím nevysypať“. Tento štítok bude bezplatne dostupný v kancelárií informačného centra na prízemí Obecného úradu v Rakovej. Odpad umiestnený mimo smetnej nádoby (napr. vo vreciach) nebude odvezený. Do konca tohto roka bude systém evidencie množstva vyvezených smetných nádob v skúšobnej prevádzke. Dáta získané počas skúšobnej prevádzky budú podkladom pre výpočet poplatku pre rok 2024.
Množstvový zber komunálneho odpadu bude navádzať niektorých občanov k nezákonným praktikám a svoj odpad budú vyvážať niekde, kde to nie je povolené. Už vopred ich chceme upozorniť, že svojim konaním sa dopustia priestupku podľa § 115 ods. 1 písm. a) zákona č.79/2015 Z.z. o odpadoch. Za tento priestupok uloží obec pokutu minimálne 500 eur. V prípade závažnosti priestupku môže obec uložiť pokutu až do výšky 1500 eur. V závislosti od množstva a druhu odpadu sa následne určí v akom rozsahu došlo k tejto protiprávnej činnosti. Ak rozsah protiprávnej činnosti prekročí sumu 266 eur pôjde už o páchanie trestného činu. Na odhaľovanie páchateľov priestupkov a trestných činov budú vo veľkej miere inštalované v obci bezpečnostné kamery a fotopasce. Preto vyzývame všetkých občanov aby si dôkladne rozmysleli, či im páchanie takéhoto priestupku je potrebné.
Taktiež to nebude mať ani značný ekonomický efekt, nakoľko poplatok za komunálny odpad nebude vypočítavaný presne podľa odvezených smetných nádob ale priemerom za obec. Tí skôr narodený si pamätajú systém zvozu podľa žetónov. Každá domácnosť dostala určitý počet žetónov na osobu a rok. Ak sa jej žetóny minuli, musela si na úrade dokúpiť ďalšie. Nový systém s elektronickými čipmi tento systém zjednoduší a automatizuje. každá domácnosť uvidí cez aplikáciu koľko smetných nádob mala odvezených, presne podľa dátumu a času.
Množstvový zber je na Slovensku stále v začiatkoch, pritom ide o systém, ktorý môže v mnohých prípadoch veľmi efektívne ušetriť peniaze obyvateľov za odpad, zvýšiť transparentnosť, spravodlivosť a je efektívnejší aj pre obec. Je na mieste začať sa týmto systémom zberu odpadu zaoberať a zaradiť sa medzi obce, ktoré ho začnú efektívnejšie využívať a tým dokážu obyvateľom zabezpečiť spravodlivú výšku poplatkov za odpad, pretože nie pre každého musí poplatok za odpad vždy len rásť.

zskasociaciatespolommspalarik

euresmojekysuceocrzemanikovazs palarikazs milana mravca