Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041/4341055
MAIL: rakova@rakova.sk

Vyberte váš jazyk

Sviatočné dni záhradkárov.
V Rakovej mali v dňoch 1. – 3. októbra 2016 záhradkári sviatok. Základná organizácia Slovenského zväz záhradkárov / ZO SZZ/ usporiadala pri príležitosti 55. výročia založenia organizácie Medzinárodnú výstavu ovocia a zeleniny spojenú s výstavou liečivých rastlín.
V úvode starosta obce Mgr. Anton Heglas odovzdal Čestné občianstvo obce Raková Prof. Ing. Ivanovi Hričovskému, DrSc., ktorý bol iniciátorom založenia organizácie záhradkárov v obci pred 55 rokmi. Doživotný čestný predseda RV SZZ I. Hričovský sa poďakoval predstaviteľom obce a uviedol, že čestným občanom sa stal už v siedmej obci na Slovensku. Zároveň sa zúčastnil na práci odbornej komisie a vyzdviholl, že výstavu ovocinárov a záhradkárov v takomto rozsahu a kvalite v tomto roku na Slovensku ešte nevidel.


V Rakovej mali skutočný sviatok, pretože medzi záhradkárov , ktorých vedie predseda ZO SZZ František Broš, prišli aj predstavitelia RV SZZ v Bratislave – predseda Ing. E. Jakúbek a tajomník Mgr. J. Korček a hostia a vystavovatelia zo zahraničia. Z Českej republiky predseda Českého záhradkárskeho zväzu /ČZS/ S. Kozlík, podpredseda Dr. S. Kubesa,vystavovatelia z Frýdku- Místku, združenia Povodní Ondřejnice, z Jablunkova, z Poľska delegácia s J. Lazarom, zo Slovenska vystavovatelia z Považia a Oravy a družobné delegácie SZZ z Rudiny, Staškova a Novej Bystrice.
Pri príležitosti jubilea RV SZZ udelil členom SZZ v Rakovej vyznamenania: II. stupňa – Augustín Zajac, Ignác Hrdinák, František Chabreček, III. stupňa – Ondrej Čagala, Oľga Kováčiková, Jozef Florek.
Výstavu si počas troch dní pozrelo okolo 2 000 návštevníkov a v pondelok aj 400 detí zo škôl. Celkom 724 exponátov vystavovalo 49 vystavovateľov z troch krajín a žiaci štyroch škôl a CVČ.
Ocenenia získali:
Jablká: 1. odroda Carmen – M. Skotnický, 2. Rubín – F. Chabreček, 3.Admiral – F. Broš. Hrušky: 1. Robertova – M. Skotnický, 2.Xenia – F. Broš, 3. Konferencia – F. Broš,Slivky: 1. Top Hit – J. Goralka,2. Haganta – J. Goralka, 3. Jojo – J. Smolka, Zelenina: 1. Paprika – O. Kováčiková, 2. Zemiaky – A. Honíšková, 3. Zmes – B. Brošová, Liečivé rastliny: 1. Zmes – M. Čagalová, 2. Zmes – A. Honíšková, mimoriadna cena – tekvica Goliáš – M. Machala.
Pozoruhodnosťou výstavy bol melón červený, ktorý v prírodných podmienkach v nadmorskej výške 520 metrov vypestovala Terézia Brisudová z Novej Bystrice.
Text a snímky: L. Paštrnák 

 

zskasociaciatespolommspalarik

euresmojekysuceocrzemanikovazs palarikazs milana mravca