Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041/4341055
MAIL: rakova@rakova.sk

Vyberte váš jazyk

 


Činnosť miestnej knižnice v roku 2013

Miestna knižnica v našej obci získava, spracúva, uchováva, ochraňuje knižničný fond a poskytuje knižnično- informačné služby. Nachádza sa v priestoroch kultúrneho domu.
Zabezpečuje slobodný prístup k informáciám, napomáha uspokojovaniu kultúrnych, informačných a vzdelávacích potrieb, podporuje celoživotné vzdelávanie a duchovný rozvoj.
Činnosť knižnice sa riadi štatútom a knižničným a výpožičným poriadkom.
V roku 2013 navštívilo knižnicu 1.460 návštevníkov, ktorí si zapožičali 1.227 zväzkov náučnej literatúry pre dospelých,1.818 zväzkov beletrie pre dospelých, 2.102 zväzkov náučnej literatúry pre deti, 2.317 zväzkov beletrie pre deti , občania a mládež si v priebehu roka vypožičali 673 periodík, ktoré knižnica odoberá. Denník výpožičiek a návštevníkov je vedený denne a mesačne.
Knižnica zabezpečuje tieto služby:
- prezenčné výpožičné služby – výpožičky knižných titulov a periodík v priestoroch knižnice
- mimoknižničné výpožičné služby – ide o obstarávanie kníh, ktoré knižnica nemá vo svojom fonde z iných knižníc
- poradenské a referenčné služby – poskytujú sa čitateľom, aby sa vedeli v knižnici orientovať a vyhľadávať tituly.
Podujatia – výchovné a vzdelávacie - počet akcií: 42 - besedy o knižnici, knihách, práci v knižnici, súťaží, besedy s kysuckými spisovateľmi, pri knižnici aktívne pracuje čitateľský krúžok, ktorý sa uskutočňuje 1 x týždenne.
Besedy o knihách a knižnici sa poriadajú pre deti od vstupu do materskej školy, potom od prvého ročníka ZŠ, snaha je priviesť deti k čítaniu, k tvoreniu slovnej zásoby, čítaním sa rozvíja osobnosť, pamäťové schopnosti.
Snahou je zabezpečiť pre čitateľov ale i pre ostatných občanov obce literatúru k štúdiu na stredných a vysokých školách, k spracovaniu ročníkových, bakalárskych, diplomových prác – mimoknižničné výpožičky z rektorátov vysokých škôl, národnej knižnice a podobne.
Pre rok 2013 bolo z rozpočtu pre knižnicu vyčlenené 1.320 €. Z tejto sumy sa priebežne zakupovali knihy, obaly na knihy, vlastnícke
štítky, zaplatili sa časopisy a drobné potreby pre knižnicu, taktiež drobné odmeny pre víťazov súťaží poriadaných v knižnici ako vyhodnotenie výtvarných prác, súťaž             o najlepšieho čitateľa.
Ak mali čitatelia dlhšiu dobu zapožičané knihy, v priebehu sledovaného obdobia im boli zasielané upomienky na vrátenie kníh.




Okrem výpožičnej služby sa v priebehu roka spracováva databáza knižného fondu -Grant z Ministerstva kultúry SR na zautomatizovanie knižnice.
Knižnica je otvorená:

pondelok    13:30 - 16:00 

utorok         13:30 - 16:00

streda         12:00 - 16:00

štvrtok        13:30 - 16:00

piatok         zatvorené

Zápisné na rok: dospelí: 1 €
deti a mládež: 0,50 €
Za výpožičky kníh a časopisov sa v priebehu roka neplatí.

tel.: 0917/695862

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

246x0w

 

VITAJTE V RAKOVEJ

Obec Raková sa nachádza v severovýchodnej časti Žilinského kraja, západne od okresného mesta Čadca. Časť územia obce hraničí s Českou republikou, jej bezprostrednými susedmi sú okresné mesto Čadca a obce Staškov a Zákopčie.

zskasociaciatespolommspalarik

euresmojekysuceocrzemanikovazs palarikazs milana mravca